Zpět
Zadejte min. 3 znaky
Kategorie
Produkty
Zobrazit dalších

Co potřebujete znát pro nákup diamantových šperků

Ať už zvažujete nákup investičního diamantu nebo diamantového prstenu, bude se vám hodit, když se vyznáte v základních pojmech.

Co potřebujete znát pro nákup diamantových šperků

Pokukujete po investičním diamantu nebo plánujete koupit zásnubní diamantový prsten?

Každý obor má svou hantýrku, svou specifickou slovní zásobu. My v Topdiamonds máme v malíku jednak odborné termíny z obchodování s diamanty, jednak ze šperkařské branže. Při nákupu investičního diamantu nebo diamantového šperku se vám bude hodit orientace v základních pojmech.

Sestavili jsme pro vás proto malý slovníček nejčastějších pojmů, které vám pomohou. V tomto článku jsou to hlavně šperkařské termíny pro pořízení např. zásnubního diamantového prstene.

Co by se vám mohlo hodit při nákupu šperku s diamantem

Šína

Prsten se skládá z šíny a hlavy. Šína je obroučka, kroužek. (Zároveň je šína pojem, který se používá hned v několika branžích, tak se nenechte zmást.)

Krapny (prong setting)

Prsten se skládá z šíny a hlavy. Pokud hlavu tvoří diamant či jiný drahý kámen, nazývá se osazna.

Osazení je více typů. Osazení do krapen (příchytek) je jednoduchým a oblíbeným typem uchycení drahokamu nejen na prstenech, ale také náušnicích či přívěscích. Kámen drží dvě, tři i více krapen. Vypadají jako miniaturní orlí drápky. Zlatníci dle typu prstenu tvarují krapny různě – do špičky, zaobleně atp.

A jak probíhá zlatníkova práce při zasazování kamene do krapen? Vloží jej na obrubu a krapny přes něj ohne. Co přesahuje, odřízne, zapiluje.

Nejoblíbenějším počtem krapen u zásnubního prstenu je číslo šest.

 

Obruba (cargle)

Jiným, poměrně častým typem osazení drahokamu na hlavě je cargle, tj. zasazení do obruby. Obruba kopíruje kámen po celém jeho obvodu.

Typické zasazení drahokamu do obruby.

 

Drážky (channel setting)

Oblíbeným typem osazení menších diamantů či jiných drahých kamenů je drážkové. Do kanálku (proto v angličtině channel setting) vedle sebe nasází zlatník stejně velké drahokamy.

Zde použil náš zlatník krapnové usazení centrálního diamantu a drážkové pro boční menší diamanty.

 

Halo prsten

Opulentní typ diamantového prstenu, kde jeden větší kámen obklopují menší. Ideálně ve stejné kvalitě. Dohromady tak evokují obrovský diamant a pokud takovou krásu darujete, postarají se u obdarované pořádné haló.

Typický představitel diamantového prstenu typu HALO.

 

Brus

Existuje celá plejáda tvarů brusu. Zjednodušeně to, jaký vidíte tvar při pohledu shora: pear (připomínající tvarem hrušku), oval, srdce (heart)... Celosvětově asi nejoblíbenější je tzv. briliantový brus. Dokáže drahokamu dodat optimální odraz světla v celém spektru barev a intenzitě.

 

Briliant

Je diamant nebo jiný drahokam, který odborník vybrousil s mnoha ploškami tak, aby co nejvíce vynikl lesk. Dohromady by měl mít 57 plošek. Světlo procházející briliantem se odráží ideálním způsobem v celém barevném spektru a maximální intenzitě.

Fasety

Nazývají se tak jednotlivé plošky vybroušeného diamantu.

 

Test na závěr, zda jste četli pozorně

Je diamant totéž co briliant?

A) Ano. Briliant je působivější název, takže z marketingových důvodů mnoho šperkařských firem používá raději slovo briliant.
B) Ne. Diamant je přírodní kámen (krystalická forma uhlíku), zatímco briliant je uměle vytvořený laboratorní diamant.
C) Ne. Diamant je surový kámen, zatímco briliant je již vybroušený diamant. Briliant je nejpoužívanější typ výbrusu.

Samozřejmě C je správně. Tak, teď už si při nákupu diamantového prstenu budete vědět rady. Pokud sháníte snubní či zásnubní, máme velký výběr prstenů. A super poměr nejvyšší možné kvality a dobré ceny diamantů, které v nich jsou zasazené. Dokonce si můžete vybrat konkrétní kámen, který pro vás máme do krapen na šíně zasadit!

A v dalším článku přineseme slovníček pojmů, které jsou nezbytné pro pořízení investičního diamantu...

Sdílejte článek