Zpět
Zadejte min. 3 znaky
Kategorie
Produkty
Zobrazit dalších

Laboratorní diamanty

Lab-Grown diamanty (také známé jako diamanty vypěstované v laboratoři, umělé diamanty, Eko diamanty a kultivované diamanty) se pěstují ve vysoce kontrolovaném laboratorním prostředí pomocí pokročilých technologických procesů...

Terminologie při nákupu Laboratorních diamantů, tzv. Lab-Grown

Lab-Grown diamanty (také známé jako diamanty vypěstované v laboratoři, umělé diamanty, Eko diamanty a kultivované diamanty) se pěstují ve vysoce kontrolovaném laboratorním prostředí pomocí pokročilých technologických procesů, které kopírují podmínky, za kterých se diamanty přirozeně vyvíjejí, když se tvoří v zemské kůře. Tyto laboratorně vypěstované diamanty se skládají ze skutečných atomů uhlíku uspořádaných v charakteristické krystalové struktuře jako u diamantů přírodních. Protože jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako přírodní diamanty, vykazují stejné optické, fyzikální a chemické vlastnosti!

© www.jewellermagazine.com

Jak vznikají diamanty pěstované v laboratoři?

Diamanty pěstované v laboratoři jsou vytvořeny z malých uhlíkových semen již existujících diamantů. Vědci používají pokročilou technologii – buď extrémní tlak a teplo ( HPHT) nebo speciální depoziční proces známý jako Chemical Vapor Deposition (CVD) – k napodobení metody tvorby přírodního diamantu. Během šesti až deseti týdnů vznikne neopracovaný diamant, poté je vybroušen, vyleštěn, certifikován i s ochrannou laserovou inskripcí a následně zasazen do šperku.

Existují dva základní způsoby výroby laboratorních diamantů:

1. High Pressure High Temperature (HPHT)

Tato metoda napodobuje podmínky, za kterých se uvnitř země tvoří přírodní diamanty. K vypěstování laboratorního diamantu je do velkého stroje přiváděno určité množství uhlíkového materiálu, který pak drtí pod tlakem více než 870 000 liber na čtvereční palec při extrémních teplotách v rozmezí 1 300 – 1 600 °C.

2. Chemical Vapor Deposition (CVD)

K CVD dochází, když se zárodečný diamant umístí do malé vakuové komory naplněné zahřátým vodíkem a plyny obsahujícími uhlík. Při určité teplotě se molekuly plynu rozloží a kolem semene se začnou tvořit vrstvy zkrystalizovaného uhlíku, z nichž vyroste větší diamant. Některé laboratorní diamanty vytvořené pomocí CVD mohou také projít HPHT zpracováním poté, co jsou vypěstovány.

Pouhým okem nepoznáte rozdíl mezi přírodními diamanty, laboratorními diamanty pěstovanými metodou HPHT a laboratorními diamanty pěstovanými metodou CVD, pouze vědci dokážou rozlišit rozdíly analýzou identifikačních markerů způsobených podmínkami růstu. Proto veškeré diamanty nad 0.15 ct, které nabízíme, jsou opatřeny mezinárodními certifikáty s laserovým označením na rundistě diamantu. Tento ochranný prvek eliminuje možnost záměny a vždy dovoluje rychlou a bezpečnou kontrolu daného kamene.

© www.jewellermagazine.com

Lab-Grown diamant vs. přírodní diamant

Bez specializovaného vybavení nelze rozeznat rozdíl mezi diamantem vypěstovaným v laboratoři a přírodním diamantem – vypadají stejně, jelikož jejich fyzikální, chemické a optické vlastnosti jsou totožné! Rozdíl lze najít pomoci speciálního laboratorního vybavení a to v růstové mřížce. Proto z laického pohledu je jediný znatelný rozdíl v jejich původu: jeden vznikl hluboko v Zemi, druhý byl vypěstován v laboratoři.

Naše diamanty pěstované v laboratoři vykazují stejné fyzikální, chemické a optické vlastnosti jako přírodní diamanty a což je velice důležité, vykazují i stejný oheň a jiskru. Diamanty vytvořené laboratoří mohou vykazovat jiné stopové prvky než přírodní diamanty, které však neovlivňují vzhled diamantu.

LabGrown diamanty jsou skvělou volbou pro člověka, který hledá ekologickou alternativu k tradičně těženým diamantům, navíc ve znatelně nižší ceně můžete šperk osadit mnohem větším diamantem, který bude zářit navěky. Ceny našich Lab-Grown diamantů jsou řádově několika násobně nižší, než jejich přírodní alternativa, proto si nyní můžete dopřát 1 ct diamantový prsten již za pár desítek tisíc Kč, což je u přírodního diamantu nemyslitelné.

Sdílejte článek