Zpět
Zadejte min. 3 znaky
Kategorie
Produkty
Zobrazit dalších

Terminologie při nákupu investičních diamantů

Ať už zvažujete nákup investičního diamantu nebo diamantového prstenu, bude se vám hodit, když se vyznáte v základních pojmech.

Jak se zorientovat v terminologii při nákupu investičního diamantu

Pokukujete po investičním diamantu nebo plánujete koupit diamantový prsten k důležitému výročí? Sestavili jsme pro vás malý slovníček zásadních pojmů, které vám pomohou.

Karát

Hmotnost diamantů se měří v karátech. Převodem do metrické soustavy váží jeden karát 0.2 g, tj. 200 mg. Jednotku karát odvodili pro určování ceny drahých kamenů ve středověku na Dálném východě ze semen svatojánského chleba (plodů rostliny zvané rohovník). Velikost i váha těchto semen byla totiž vždy všude poměrně stejná. (Vy dnes možná znáte módní název pro svatojánský chléb – karob.)

Takto vypadají zralé lusky semen rohovníku, tzv. svatojánský chléb.

 

Inkluze (inclusions)

Inkluze vás bude zajímat, až budete řešit čistotu diamantu. Jsou to nehomogenity uvnitř diamantu (internal characteristics). Čím více inkluzí a čím jsou viditelnější, tím je nižší cena diamantu. Zároveň ale inkluze dokazují, že máte v ruce pravý diamant přírodního původu.

Jak si inkluzi představit? Může to být zakalení kamene, puklina, prasklinka, vnitřní zrnitost atd. Případně jsou to tzv. krystalické inkluze, tj. částečky jiných nerostů nebo jiných diamantů.

Vnější kazy (blemishes)

Nepatří mezi inkluze, přestože jde rovněž o nedostatky diamantu. Tyto vnější nedokonalosti (external characteristics) vznikají spíš při broušení, následném zasazování kamene do šperku nebo při nošení šperku.

Bezchybný diamant je ten, který ani při 10násobném zvětšení aplanatickou achromatickou lupou neukáže žádný viditelný kaz.


Clarity enhancement (upravené diamanty)

Tento pojem zařazujeme hned pod bod zmiňující čistotu diamantů. Sice jde o přírodní diamanty, ale mají mnohem nižší hodnotu než kameny neupravené tímto způsobem. Vady (inkluze) vyřešili v laboratoři moderními technologiemi, takže mají vylepšenou brilanci i čistotu.

Jak úprava probíhá? Vady jsou vyplněny speciálním sklem za vysoké teploty a tlaku. Použité sklo má index lomu velmi podobný diamantu. Díky tomu laik úpravu rozhodně nepostřehne.

My v Topdiamonds vám ale na investici clarity enhancement v žádném případě nedoporučujeme. V portfoliu takto upravené diamanty vůbec nemáme.

Chcete-li takový kámen alespoň zasadit do šperku, upozorněte zlatníka. Sklo použité na vyplnění inkluzí je méně odolné teplotám než diamant, proto by kámen mohl být v místech úprav poškozen.

Pro úplnost uvedeme kromě výplní pomocí skla ještě další dvě metody na úpravu/vylepšování diamantů: laserové vrtání a úprava kyselým roztokem. V Topdiamonds jsme ale striktní a ani takto upravené diamanty nedoporučujeme coby dobrou investici.

Fasety

Nazývají se tak jednotlivé plošky vybroušeného diamantu.

Brus

Jedna ze zásadních charakteristik diamantu po jeho opracování ze surového kamene. Díky brusu diamanty tak září. Ovšem jen pokud je vybrousí odborník, který vytvoří všechny plošky proporciálně dokonale, aby se světlo správně lámalo a odráželo. Často se k propočtům ideálního brusu používají velice složité matematické výpočty.

Existuje celá plejáda tvarů brusu: pear (připomínající tvarem hrušku), oval, srdce (heart)... Celosvětově nejoblíbenější je tzv. briliantový brus.

Při pořízení investičního diamantu Je kvalita brusu diamantu velmi důležitá. Nejvyšší stupeň kvality je excelentní. Nižší stupně jsou velmi dobrý, dobrý až slabý.

4C

Čtyři céčka byste měli zodhlednit při každé koupi investičního diamantu: barva (color), čistota (clarity), brus (cut) a karátová hmotnost (carat).

V Topdiamonds jsme tyto základní vlastnosti diamantu rozšířili na 5C: ke standardním čtyřem považujeme za důležité zohlednit certifikát. Tedy dokument některé z erudovaných a odbornou veřejností respektovaných gemologických laboratoří. Ty prověří všechna 4C a vystaví certifikát, který oceníte hlavně při následném zpětném prodeji svého investičního diamantu.

Snaží se vám někdo prodat diamant bez certifikátu nebo vám na počkání „na koleni“ vypíše cár papíru? Na takovou koupi v žádném případě nepřistupujte.

Jako zcela spolehlivé doporučujeme svým zákazníkům laboratoře GIA, HRD, IGI. Naopak vás upřímně varujeme před certifikátem EGL.

Co vám doporučíme závěrem?

Veškerá kritéria (5C), která by měl člověk při pořízení investičních diamantů do svého investičního portfolia zohlednit, se dozvíte v kostce zde.

Vyberte si z úctyhodné nabídky investičních diamantů a pokud potřebujete s výběrem poradit, prostě nám zavolejte.

Sdílejte článek